Inicia el teu fill en la higiene bucodental!

Estàndard

T’has plantejat mai a partir de quina edat s’ha de començar la higiene bucodental? Doncs, segurament més aviat del que pensaves… Des del naixement ja pots començar a netejar la boca del teu nadò amb una gasa de cotó humida amb aigua després de cada presa.

baby boy in diaper with toothbrush #3

Als 6 mesos poden sortir-li les primeres dents, però encara no està preparat per fer servir pasta. Continua netejant-li amb aigua amb un raspall infantil molt suau un parell de cops al dia com una rutina més. Cap als 18 mesos ja tindrà queixals i ja és el moment de que es raspalli ell mateix, tot i que, necessitarà la teva ajuda. Fins cap als 3 anys no ho farà ell tot sol i sempre sota la supervisió dels pares.

Quins raspalls són els més adequats?

El raspall ha de tenir el capçal adaptat a la mida de la boca del nen  per això n’hi ha de diferents mides segons l’edat del nen. A més, ha de tenir una forma adequada per facilitar l’accés a tots els racons. Els filaments han de ser suaus i amb els extrems arrodonits per evitar fer-se mal a les genives.

Per mantenir el raspall sempre ben net, ensenyar-li a esbandir-lo amb aigua. A l’hora de guardar-lo, deixa’l sempre en posició vertical perquè s’eixugui bé i posa-li el caputxó.

Recorda de canviar-lo cada dos o tres mesos per mantenir-lo en condicions òptimes.

Quan toca fer servir pasta? I quina faig servir?

Cap als 2 anys ja pots utilitzar pasta per a nens. Hi ha diferents pastes segons l’edat del nen, ja que porten diferent quantitat de fluor. En qualsevol cas, has d’anar en compte de que el teu fill l’escupi tota i s’esbandeixi la boca. Per evitar que es mengi la pasta de dents d’amagat (hi ha nens que els hi encanta el gust!), és millor que ho guardis lluny del seu abast.

pasta nena

Consells per tenir èxit en la rutina de la higiene bucal:

  • Fer-ho en un moment en el que el nen estigui relaxat i de bon humor, i no esperar al moment previ a anar al llit, perquè és quan està més cansat i adormit.
  • Negociar i donar opcions. Per exemple, deixar-li triar el color del seu raspall o un raspall amb el seu personatge preferit i veuràs com li agradarà més raspallar-se les dents.
  • Evitar les amenaces, càstigs i arguments negatius i procurar explicar el costat positiu de raspallar-nos les dents. Per exemple, inventa una història que expliqui perquè és important rentar-se les dents (“hi havia una vegada un monstre que es deia càries i que es volia amagar a la boca dels nens…”) i demana-li que t’ajudi a combatre “els bacteris dolents”.
  • Reservar una joguina per l’hora de raspallar les dents, com ara: una titella, un ninot…
  • Si tens diversos fills, una mica de competitivitat entre germans pot ajudar a convertir l’hora de raspallar les dents en un repte divertit. A veure qui guanya el títol de ” millor raspallador de dents de la setmana”.
  • Canta una de les seves cançons preferides (que duri entre 3 i 4 minuts) i anima’l a raspallar-se les dents sense parar fins que acabis la cançó.
  • Proposa una activitat que li agradi fer al nen,  per fer-la després de raspallar-se les dents.

nens raspallant-se les dents

Ara ja saps com tenir cura de les seves dents, ja ens diràs si t’han funcionat aquests consells! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s