La boca: com fer una neteja a fons en 4 passos

Estàndard

Les presses fan que a vegades ens netegem la boca molt ràpid: posem la pasta al raspall, fem dues passades a dalt i dues a baix i llestos! Feina feta fins al vespre! Això és millor que res però per netejar correctament i a fons la boca cal una mica més de dedicació.

Tampoc és una gran feinada, no pateixis, només has de seguir aquests 4 passos: el raspallat, el fil dental i/o el raspall interdental, el glopeig i la visita regular al dentista.

1. El raspallat

Per raspallar-te les dents només et cal el raspall, la pasta dentífrica i una bona tècnica 😉

Higiene_dental2Es recomana raspallar-se les dents durant 2-3 minuts (sense oblidar les genives, la llengua i la cara interna de les galtes) immediatament després de cada àpat. És bàsic fer-ho correctament abans d’anar a dormir, ja que quan dormim segreguem menys saliva, una de les nostres defenses naturals contra els bacteris. Pots trobar raspalls de dents amb cerres (filaments) de diferents longituds i dures o toves. El raspall ha de canviar-se, com a mínim, cada tres mesos.

A part dels raspalls de dents convencionals, pots optar pels raspalls elèctrics. L’avantatge que tenen és que el moviment dels capçals permet arribar a zones que amb el convencional ens costa més. També va molt bé el fet que molts tenen temporitzador, així t’assegures els 2 minuts de neteja. Hem de canviar els capçals regularment.

Una vegada ja tenim el raspall, necessitem la pasta dentífrica. En pots trobar de diferents composicions segons les necessitats. És ideal que continguin certa quantitat de flúor per prevenir la càries. N’hi ha, a més, de blanquejadores, per genives delicades o per combatre la sensibilitat dental.

2. El fil dental i/o el raspall interdental

El fil es recomana utilitzar-lo un cop al dia per eliminar la placa que s’acumula als espais interdentals on no arriba el raspall, per tal de prevenir la càries.

Higiene_dental1Una alternativa o un complement al fil és el raspall interdental. Aquests petits raspalls permeten accedir als espais entre les dents per eliminar la placa, a més d’estimular les genives. N’hi ha de diferents grossors, longituds i mànecs.

3. El glopeig

El següent pas per fer una bona neteja de la boca és el glopeig, que mai substituirà el raspallat. Per fer el glopeig farem servir un col·lutori. Podem trobar col·lutoris amb flúor, així com amb d’altres substàncies que tenen propietats antibacterianes (clorhexidina) que resulten útils per tractar la malaltia periodontal (gingivitis avançada).

4. La visita al dentista

Per últim, però no menys important, hem de visitar regularment el dentista (encara que no ens agradi…). Un cop l’any o cada 2 anys, cal que el dentista revisi l’estat de la nostra dentadura i ens farà una neteja bucal quan ho cregui convenient.

Deixa un comentari